суботу, 24 квітня 2021 р.

Європа починається з нас

 Продовжую публікацію творчих робіт учнів 9 класу для конкурсу літературних творів "Європа починається з тебе"

Есе учениці Кульчинець Вікторії

(спойлер- цікава та досить опозиційна думка на питання євроінтеграції, котра змушує задуматися)

“Європа починається з нас”- сам цей вислів зараз дає поштовх українцям крокувати до Європи. Взагалі що таке Європа? Це не просто частина світу , адже бути європейцем має дуже широке поняття. Той, хто є європейцем, він поважає права і свободу суспільства , а суспільство поважає права і свободу кожного громадянина. Це той , хто ніколи не буде ставити пам’ятники диктаторам і класти до них квіти, це розуміти свою історію , дивитися в майбутнє і вважати демократію , верховенство права і толерантність своїми ключовими цінностями.

Для України іти в Європу означає іти в краще життя. А чи дійсно це так? Звісно вступ до ЄС для нашої країни о буде мати свої плюси але й, недоліки також. Зупинимося на них детальніше. Розуміється будуть політичні , соціальні , економічні та культурні вигоди у вигляді безвізового режиму, вільного доступу до культурної та історичної спадщини, можливості мовної практики з носіями , але при цьому Україна може втратити себе , як духовно так і матеріально. Залучивсь до накопичених роками цінностей , власна самобутність зникне.

Я вважаю, що вислів : “ Європа починається з нас” - дуже переоцінений. Як і все, що зв’язано з Європою на території нашої країни. До ЄС входить двадцять вісім держав і поява двадцять дев’ятої мало вплине на політику та траєкторію розвитку цієї спільноти, а ця сама двадцять дев’ята Україна очікує “золотих яблук на деревах” від проєвропейського вектору політики. Ми маємо самі удосконалюватись і єднатись , а не покладатися на примарні надії , що ЄС врятує нас та забезпечить найкраще життя. В Європі живуть точно такі ж люди , як ми. Всюди є негідники та герої , незважаючи від точки на мапі. Homo sapiens не будуть шукати кращого місця для себе, вони зроблять його тут і зараз.

Тому для мене вислів : “Європа починається з нас” - не є чимось грандіозним і значущим . Я вважаю , що ефективніше замінити його на : “Добро і добробут починаються з тебе”.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Подорож до країни сонячних мрій

 Що таке дитинство? Це країна сонячних мрій!