суботу, 19 січня 2019 р.

Сучасні методики на уроках навчання грамоти

Нова українська школа вимагає від учителя впровадження сучасних здобутків педагогічної науки в освітній процес. Це новітні форми навчання, методи, прийоми, інтерактивні засоби, тощо.Однією з таких методик є ейдетика. «Ейдетика» ((play [ˈdɛtɪk]) від дав.-гр. εἶδος — образ, зовнішній вигляд), також «Всеосяжний спогад» (англ. Total Recall) — це психологічний або медичний термін, який визначається як здатність згадувати чи відтворювати зображеннязвукизапахи об'єктів чи тактильні відчуття про них в пам'яті з граничною точністю. Слово ейдетичнийстосується здатності отримувати надзвичайно докладний, яскравий і детальний спогад (не винятково — проте у першу чергу) візуальних образів, походить від грецького слова εἶδος (pronounced [êːdos]ейдос[en], «побачене»).[1]


У психології — відтворення у всіх деталях образів предметів, які не діють в даний момент на зорові аналізатори. Ейдетичні образи відрізняються від звичайних тим, що людина ніби продовжує сприймати предмет за його відсутності. Фізіологічна основа ейдетичних образів — залишкове збудження аналізатора. (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0)
Часткова його реалізація на уроках навчання грамоти відбувається через візуалізацію графічного образа букви у ілюстраціях та малюнках. Після сформованої графічної рослідовності рухів для написання тієї чи іншої літери учні самостійно добирають такі візуальні образи.


Вчитель 1 класу ОЗЗСО Новозапорізька школа Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Шрамко Олена Василівна  розпочала застосування цієї методики з початку навчального року( частково, при ознайомленні з елементами літер) та більш повно продовжує цю роботу зараз при вивчені літер. Зараз знаходимося на етапі репродукції готових образів літер та неповної самостійної творчої інтерпретації букв.
Про використання методу зорових асоціацій та уроках навчання грамоти є фотозвіт.
Тема уроку: Письмо великої літери П, складів, слів та речень з нею.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Подорож до країни сонячних мрій

 Що таке дитинство? Це країна сонячних мрій!