четвер, 1 листопада 2018 р.

конспект ранкової зустрічі "Halloween school party"

Конспект ранкової зустрічі
Дата:  26.10.2018.
Тема: Історія та традиції Хеловіна.
Мета: формувати в учнів уявлення про свято Хеловіна, його історію, легенди виникнення та традиції святкування, ознайомити з традиціями святкування в Україні, формувати логічне мислення, розвивати пам’ять, увагу, уміння порівнювати та формулювати висновки, формувати самостійність у пошуку інформації, виховувати інтерес та повагу до свят та традицій інших країн.
Обладнання: ТЗН, ліхтар Джек, гірлянда «гарбузи», об’ємні павутинки, матеріали для леп бука.
Хід зустрічі
І. Організаційна частина
1. Привітання
Вправа «Привітання за вказівкою»
-         Привітайтеся до своїх сусідів обличчям.
-         Привітайтеся руками. Пальцями. Плечами.
-         Як було найскладніше? Чому?
2. Емоційне налаштування
Вправа «Нитка настрою та бажань»
-         Із клубка ниток відмотайте собі стільки, на скільки ви готові дізнаватися щось нове та на скільки вам дозволяє ваш настрій.
-         У кого мало нитки? Чому?
-         Скріпіть ці нитки в центрі кола та свій край віддайте тому, хто цього потребує. Тепер впродовж заняття ви маєте допомагати тому, кому віддали свою нитку.
ІІ. Основна частина
1.     Повідомлення теми, мети заняття
Вправа «річ-мета»
-         Я маю чарівний мішечок, який допоможе розібратися з тим, чому і навіщо прийшли сьогодні до школи в костюмах та прикрашений клас.
-         Для  цього витягніть з мішечка одну річ та поясніть яка тема ранкової зустрічі та навіщо вона для кожного з вас.
( у мішечку гарбузик, згорток історичний, цукерки, мітла відьми, напис «Хеловін», карта Європи, календар)
-         Сподіваємось, що впродовж зустрічі розшифруємо значення кожного предмета та відтворимо його на лепбуці, всі матеріали для якого ми маємо.
ІІ. Ознайомлення з історією свята
Метод «Входження в картину»
-         Перша річ з мішечка- згорток паперу. Він означає «Історія свята». Для того, аби її дізнатися, треба стати її частиною.
-         Тому, я читатиму вам легенду про це свято, вона буде супроводжуватися малюнками та музикою, але не буде персонажів. Героями історії будете ви. Вам треба показувати всі дії та можливо додавати свої.
(Хеллоуїн символізує собою перемогу життя над смертю, тому люди і переодягаються в моторошні костюми, щоб, так би мовити, налякати самим смерть, тобто показують всім виглядом, що смерті не бояться.
У часи ж язичництва, коли рік ділився на зиму і літо - цей день вважався сакральним. Кельти вважали, що їх головний бог - Сонце, потрапляє з 1 листопада в полон на весь зимовий період до князя тьми і головному володарю царства мертвих - Самхэйну.
Згідно стародавнім легендам, вважалося, що вночі 31 жовтня стираються всі межі, відкриваються двері зі світу мертвих у світ живих, і душі неприкаяних померлих відвідують своїх рідних та близьких. Вся темна сила також виходила зі свого потойбічного царства, як правило, перетворюючись або вселялася в різну домашню худобу, котів, кішок.
Багато езотериків вважають, що і зараз на Хелловін можна зустріти не одну відьму, так що треба бути обережним, особливо прогулюючись опівночі.)
-      Коли зёявилося свято? Хто його заснував?
-      Що мовлять легенди?
-      Які малюнки та слова можемо записати до нашого леп буку? Чому?
( кріпимло)
Ознайомлення з традиціями свята
Вправа «малюнок-слово-група»
-      Ви маєте попрацювати в групах. Для цього оберіть карту із зображенням якоїсь традиції. У кого вони співпали- ті в однійй групі.
-      Вам треба за малюнком назвати традицію свята та представити її всьому класу без слів.

( традиції переодягатися, просити цукерки, гадати, прикрашати дім, вирізати ліхтарі)
-      Які предмети з мішечка пояснили?
-      Чим можемо доповнити леп бук?
Ознайомлення з цікавими фактами про свято
Метод «Правда- брехня»
-      Хочу прочитати вам цікаві факти про це свято, але правдиві не всі.
-      Відгадайте, який факт не справжній.
-         В деяких країнах спеціально до цього свято вирощують величезні сорти гарбузів, так як попит напередодні дуже високий. Кожен хоче своїми руками вирізати найоригінальніший символ та поставити його на вікно, щоб відганяти злих духів.
-         Головні кольори свята: чорний – символізує смерть і темінь ночі, помаранчевий – збір урожаю в минаючому році.
-         Кожен рік тільки в Америці прості громадяни витрачають на підготовку до свята (крім солодощів), більше 2,5 мільярдів доларів, точну цифру по всьому світу досить складно визначити навіть експертам. Цей факт виводить Хелловін на перші позиції найкомерційніших фестивалів світу!
-         У США найдорожчий грошовий приз у сумі 25 тис. доларів отримує той, хто виріже найоригінальніший Джек-ліхтар з гарбуза.
-         Найбільшим гарбузом у світі до Хелловіну вважається плід вагою 655 кілограмів, вирощений фермером з Канади.
-         Нещодавно свято було включене в список найрозповсюдженіших фобій серед дітей.
-         Перші Джек-ліхтарі вирізали з ріпи, вони були невеликого розміру та їх виставляли по декілька штук на кожне підвіконня, а також підвішували до воріт і дахів.
-         Вперше носіння маскарадних костюмів на Хелловін зареєстровано в 1895 році в Шотландії, коли діти в масках ходили по хатах і отримували тістечка, фрукти та гроші.
-         У Китаї, Halloween відомий як Teng Chieh — день поминання предків. В цей день перед фотографіями померлих родичів ставиться їжа і вода, а також ліхтар, що висвітлює шлях душам предків, які подорожують в ніч Хеллоуїна
-      Батьківщина Хеловіна- Україна.
-      Який факт не справжній? Чому?
-      Який факт хотіли б зобразити?
-      Намалюйте на аркуші один із фактів про це свято.
( кріпимо до леп буку)
ІІІ. Заключна частина
1.   Підведення підсумків
Метод « Порівняй та доповни»
-      Перегляньте відео про Хеловін та назвіть те, чого ви не знаєте про це свято.
-      Що було новим?
-      Що дізнавалися протягом зустрічі?
2.   Рефлексія
Вправа «Я- легенда»
-      Послухайте легенду про ліхтар Джека з відео доповненням та скажіть які традиції з ним пов’язані. 
-      Скажіть, якби ви були в цій легенді, то яким персонажем ви б стали та які були б ваші вчинки?
-      Як від цього змінилася легенда?
(Колись давним-давно в Ірландії жив дуже хитрий і скупий фермер на ім'я Джек. Як-то раз, попиваючи в таверні ель, він зустрів самого Диявола, вони разом випили, а коли у Джека не залишилося грошей, щоб розрахуватися за чергову кухоль випивки, Диявол погодився заплатити в обмін на душу фермера.
Для цього Йому довелося перетворитися на монетку, а хитрий Джек замість того, щоб заплатити, просто засунув цю монету в кишеню, де лежав срібний хрест, який не дав Дияволу прийняти свій первісний вигляд. Потрапив у пастку Диявол був згоден на будь-які умови, так Джек виторгував собі кілька років спокійного життя і обіцянку ніколи не брати його душу в пекло.
Через якийсь час Джек помер, а оскільки на землі він був грішником, дорога в рай для нього була закрита, і йому нічого не залишалося робити, крім як провідати свого старого приятеля Диявола. Але Диявол, пам'ятаючи про свою обіцянку, відмовився впустити фермера в пекло, але дав йому тліюче вугілля з пекельного багаття, щоб Джек міг освітити свій шлях.
Щоб подарунок Диявола горів довше, Джек вирізав ліхтар з ріпи і поклав у нього жар. З тих пір ліхтар Джека – символ неприкаянной душі, яка блукає в темряві, освітлюючи свій шлях тліючим вуглинками. Коли Хеллоуїн став відзначатися в Америці, ріпу замінили на яскраву гарбуз, яка швидко здобула загальне визнання і стала головним символом свята.)
3.   Заключне слово колективу
Складання казки
-      Аби підсумувати все ранкове коло друзів, складемо свою казку.
-      Кожен говорить речення, аби воно було пов’язане з попереднім та стосувалося Хеловіну. Я- друкуватиму цю казку та прикріпимо її до леп буку.

  



Немає коментарів:

Дописати коментар

Подорож до країни сонячних мрій

 Що таке дитинство? Це країна сонячних мрій!